Güney Kore: Öğrenciler sınavın 90 saniye önce bitirilmesine karşı hükümete dava açtı
En az 39 öğrenci, üniversiteye giriş sınavının ilk bölümünün sona erdiğini bildiren zilin 90 saniye erken çalması nedeniyle hükümetin kişi başına 15.400 dolar tazminat ödemesini talep ederek şikayette bulundu.
Bir grup Güney Koreli öğrenci, başkent Seul’deki bir eğitim merkezinde girdikleri üniversite giriş sınavının ilk bölümünün 90 saniye erken bittiği iddiasıyla hükümete dava açtı.
Şikayette bulunan 39 öğrenci, sınavın ilk bölümünün bittiğini bildiren zilin 90 saniye erken çalması nedeniyle hükümetten kişi başına yaklaşık 15.400 dolar tazminat ödemesini istedi.
Öğrenciler bu tutarın yıl içinde yapılan okul masraflarına eşdeğer olduğunu düşünüyor.
Savunucuları, sınavı 90 saniye erken bitirmenin öğrenci performansı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu savunuyor.
Güney Kore medyasına göre, bazı öğrenciler sınavın 90 saniye erken bitmesini hemen protesto etse de müfettişler yine de belgelerin geri çekilmesini istedi.
Bir sonraki oturumun başında hatanın farkına varan öğretmenler, öğrencilere öğle tatilinde bir buçuk dakika süre tanıdı ancak kağıtlardaki yalnızca boş sütunları işaretlemelerine izin verdi ve verdikleri cevapları değiştirmelerine izin vermedi. zaten gol oldu.
Yonha haber ajansı, bazı öğrencilerin üzüntü ve moral bozukluğu nedeniyle sınavın geri kalan kısmına konsantre olamadığını ve sınıftan çıkıp evlerine gittiğini bildirdi.
Öğrencilerin kaderini etkileyen en önemli sınav
Ülkede yarım milyondan fazla öğrenci, her yıl düzenlenen ve üniversite kariyeri, hatta evlilik planları ile ilgili kararlarda önemli rol oynayan “suneung” adı verilen dokuz saatlik üniversite seçme sınavında kıyasıya yarışıyor.
Güney Kore Eğitim Bakanı Lee Ju-ho, Haziran ayında özel öğretim kurumlarına olan bağımlılığı azaltmak için zorlu üniversite giriş sınavındaki “öldürücü” olarak adlandırılan zor soruları ortadan kaldıracağını duyurdu.
Güney Kore’de devlet okulu müfredatında yer almayan “öldürücü soruların” sınav kitapçığına dahil edilmesi, en iyi öğrencileri ayırt etmeye yardımcı olmayı amaçlıyordu.
Veliler ve öğrenciler sınav yarışında öne geçmek için “hagwon” olarak bilinen pahalı özel ders kurumlarına yönelirken, son yıllarda ek eğitim harcamalarında da patlama yaşandı.
Bu sınav öğrencilerin kariyerleri açısından büyük önem taşıyor.
Hatta yetkililer, örneğin İngilizce dinleme sınavı sırasında öğrencilerin olası dış seslerden rahatsız olmaması için olağanüstü bir önlem olarak havalimanlarındaki kalkış ve inişleri bile askıya alıyor.
Güney Kore’nin son derece rekabetçi eğitim sisteminde öğrenciler üzerinde oluşan olağanüstü baskı, ülke gençliğinde dünya ortalamasının üzerinde görülen depresyon ve intihar girişimlerinin ana nedeni olarak gösteriliyor.
Ebeveynler her yıl 20 milyar dolardan fazla harcıyor
Ulusal İstatistik Enstitüsü’ne göre, Güney Koreli aileler geçen yıl ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin özel eğitimine 20 milyar dolardan fazla para harcadı.
Bu rakam, öğrenci başına ayda ortalama 320 ABD Doları harcandığı anlamına geliyor.