Hastalık ve virüsten korunmak için önemli tavsiye: Sera ürünleri yerine mevsimlik sebze ve meyveleri tüketin
Havaların soğumasıyla birlikte kapalı mekanlarda geçirilen süre de arttı. Uzmanlar, kapalı alanlarda hastalıkların daha hızlı yayıldığı uyarısında bulunarak, kış mevsiminde insanların alışveriş merkezlerinde ve kalabalık ortamlarda daha fazla vakit geçirmesi nedeniyle üst ve alt solunum yolu vakalarında artış olduğunu söyledi. Uzmanlar, virüs ve enfeksiyonların birleşimi nedeniyle hastalıkların daha uzun sürdüğünü ve bağışıklık sisteminin güçlendiğini vurguladı.
“Zengin, lif açısından zengin bir beslenme rutini benimsemeniz gerekiyor”
AK’nin denizden beslenmesine dikkat çeken diyetisyen Gizem Bakar, şunları söyledi: “Salgın döneminde herkesin sorduğu konular arasında hangi gıdayı tüketirsek bağışıklığımızı güçlü tutacağız, hangi gıdayı tüketirsek bizi daha iyi korur sorusu da virüs arasında yer alıyor. Herkes tarafından araştırılan ve sorgulanan konular.Pandemiden çıktığımızı ve toplumun önemli bir kesiminin bu salgını yaşadığını varsayarsak vücudumuzda bazı besin eksiklikleri ile karşı karşıya kalabiliriz.Eğer sahip olduğumuz rezervleri yerine koymayı başaramadıysak. Pandemi sonrası yeterli, dengeli ve optimal beslenme sağlanarak kaybedilen vücudumuz enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor.Mevcut salgında kombo virüs dediğimiz influenza enfeksiyonu söz konusu olduğunda en önemli şeylerden biri azaltmaktır. enfeksiyona yakalanmadan önce yeterli, dengeli ve optimal beslenmeyi sağlayarak bu risk faktörünü ortadan kaldırır. Son dönemde yapılan araştırmalar kilo problemi olan ve D vitamini düzeyi düşük olan bireylerin de enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olduğunu ortaya koydu. Mevcut salgında bağışıklığımızı nasıl güçlendirmemiz gerekiyor. “Akdeniz diyeti dediğimiz, sebze ve meyveden zengin, süt ürünleri içeren, tavuk, balık gibi beyaz etlerin ağırlıklı olduğu, baklagillerden zengin, lif oranı yüksek bir beslenme biçimini benimsememiz gerekiyor” dedi.
“Bağırsaklarımızı iyileştiren besinleri tercih etmeliyiz”
Sera ürünlerinin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Gizem Bakar, şöyle konuştu: “Tabii ki burada önemli olan mevsimsel beslenmedir. Bu yüzden mevsime göre yiyecek temin etmemiz gerekiyor. Her şeyden önce serada üretilen ürünleri tüketmemeliyiz. Paketlenmiş ve işlenmiş ürünleri beslenmemizden kalıcı olarak çıkarmalıyız. Bağırsaklarımızı iyileştiren besinleri seçmeliyiz. Çünkü bağırsak sağlığı ve bağışıklık sağlığımız birbiriyle ilişkilidir. Son olarak baklagilleri, antioksidanlardan zengin yağlı tohumları, C vitamininden zengin meyve ve sebzeleri, lif açısından zengin bir beslenme rutinini hayatımıza mutlaka dahil etmeliyiz. Yeterli uyku, yeterli su tüketimi ve haftada 150 dakika egzersiz bağışıklığınızı güçlü tutmanıza yardımcı olacaktır. Sera ürünlerini tüketmememizin nedeni GDO içeren gıdalar ve bitkisel tarım ürünleridir. Bunları tükettiğimizde besinlerdeki besin açısından zengin vitamin ve minerallere ulaşamayız. Bu nedenle mevsimsel beslenmeyi ve sera ürünlerini tüketmeyi kesinlikle istemiyoruz” dedi.
Hastalıklardan koruyan tarif tüyosu
Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaları da öneren Bakar, şunları söyledi: “Bu salgın döneminde bazı gıda takviyeleri de üretebiliriz. Sizin için çok basit, küçük bir tarifimiz var. İçeriğine bakacak olursak 1 mandalina, 1 çay kaşığı karabiber, 1 adet taze zencefil ve 1,5 bardak suyu karıştırarak günde 1 bardak kadar tüketebilirsiniz. Bağışıklığınızı güçlendirir ve bizi mevcut virüsten korur. “Bu karışımı cam kavanozda saklayabilirsiniz” dedi.