Araştırma: ‘Düşük karbonhidratlı ve bitki bazlı diyetler uzun vadede kilo alımını azaltıyor’
Yeni bir çalışma, bitkisel yağlar ve proteinler açısından zengin düşük karbonhidratlı diyetlerin daha az uzun vadeli kilo alımıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.
Yeni bir araştırmaya göre, bitki bazlı protein ve yağların tam tahıllarla birlikte tüketilmesi, uzun vadede kilo alımının yavaşlamasına yardımcı olabilir.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu tür düşük karbonhidratlı diyetin uzun vadede kilo kontrolü açısından et ve rafine nişastalara dayalı diyetlerden daha faydalı olduğunu öne sürdü.
Araştırmacılar, düşük karbonhidratlı diyetlerin daha önce olumlu kısa vadeli kilo değişiklikleriyle ilişkilendirildiğini, ancak uzun vadeli etkilerin çok az araştırıldığını belirtti.
Amerika Birleşik Devletleri merkezli Mayo Kliniğiİkincisi, düşük karbonhidratlı bir diyet, tahıllar ve nişastalı gıdalar yerine protein ve yağ oranı yüksek gıdaların seçilmesine dayanır.
Araştırmanın başyazarı Binkai Liu, araştırma hakkında şunları söyledi: “Çalışmamız ‘Karbonhidrat tüketmek mi, tüketmemek mi?’ gibi basit bir sorunun ötesine geçiyor.”
“Düşük karbonhidratlı diyeti inceliyor ve bu diyetlerin kombinasyonunun insan sağlığını yalnızca haftalar veya aylar boyunca değil, yıllar boyunca nasıl etkileyebileceğine dair incelikli bir bakış sunuyor.”
Araştırmanın bulguları geçen hafta JAMA Network Open dergisinde yayınlandı. yayınlanan.
1986’dan 2018’e kadar üç çalışmanın parçası olan araştırmaya toplam 120.000’den fazla katılımcı katkıda bulundu. Katılımcılar her dört yılda bir araştırmacılarla diyetleri ve kiloları hakkındaki güncellemeleri paylaştılar.
Veri analizleri Kasım 2022 ile Nisan 2023 arasında gerçekleştirilmiştir.
Araştırmacılar, hayvansal protein ve yağ bakımından yüksek diyetler ile bitkisel protein ve yağ bakımından yüksek diyetler dahil olmak üzere beş tür düşük karbonhidratlı diyeti incelediler.
Çalışma sonuçları, düşük karbonhidratlı diyetin kalitesinin “uzun vadeli kilo değişiminin düzenlenmesinde kritik bir rol oynayabileceğini” gösterdi.
Araştırmacılar, “tam tahıllardan ve diğer bitkisel gıdalardan elde edilen yüksek kaliteli proteinler, yağlar ve karbonhidratları içeren diyetlerin daha az kilo alımıyla ilişkili olduğunu” belirtti.
Çalışmanın, verilerin kişinin kendisi tarafından raporlanması gibi sınırlamaları vardı. Bu, ölçüm hatalarının “kaçınılmaz” olduğu anlamına gelir.
Birçok çalışma daha önce bitki bazlı diyetleri daha düşük bir vücut kitle indeksine (BMI) bağlamıştı.
Geçen yıl Avrupa Kalp Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma çalışmada Bitki bazlı beslenmenin kalp-damar hastalığı riskini azaltabileceği de iddia edildi.