Bangladeş’te huzursuzluk büyüyor: TV kanalları yayını kesti, ordu sokağa çağırıldı – Son Dakika Dünya Haberleri
BangladeşDevlet işlerine yönelik kotalara karşı öğrenci protestoları yoğunlaştı, televizyon haber kanalları yayınları durdurdu ve iletişim ağları büyük ölçüde kesintiye uğradı. Bu hafta onlarca kişinin hayatını kaybettiği protestolarda Cuma günü şiddet yeniden alevlendi.
Fransız Basın Ajansı AFP, Perşembe günkü şiddet olaylarında ölenlerin sayısının 32'ye yükseldiği bildirildi. Reuters tarafındanRapora göre, bu hafta başındaki altı ölüme ek olarak 13 kişi daha hayatını kaybetti.
ORDU MÜDAHALE ETTİ
Cuma günü ülkenin bazı bölgelerinde şiddet olayları yaşandı ve polis protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Hindistan'ın Economic Times gazetesi, Başbakan Şeyh HasinaHükümetin Perşembe akşamı düzeni sağlamak için orduyu görevlendirmesi gerektiğini söyledi.
Protestoların öğrenci öfkesinden kaynaklandığı düşünülürken bazı analistler, yüksek enflasyon, artan işsizlik ve azalan döviz rezervleri gibi zorlu ekonomik koşulların bu durumu körüklediğini söylüyor.
TV KANALLARINI KESİN
Yetkililer huzursuzluğu bastırmak amacıyla Perşembe günü bazı cep telefonu hizmetlerini kesti, ancak Cuma sabahı kesinti ülke geneline yayıldı. Dakka Ve Yeni Delhi'Almanya'daki Reuters görgü tanıklarının ifadesine göre, yurt dışında yapılan telefon görüşmeleri sıklıkla başarısız oluyor ve internet üzerinden yapılan görüşmeler tamamlanamıyor. Bangladeş merkezli çok sayıda gazetenin internet siteleri güncellenmedi ve sosyal medya hesapları kapatıldı. Ülkede yalnızca bazı sesli aramalar çalışıyordu ve Cuma sabahı mobil veri veya geniş bant hizmeti kullanılamıyordu. Cep telefonundan cep telefonuna SMS veya kısa mesaj göndermek bile mümkün değildi.
Televizyon haber kanalları ve devlet kanalı BTV yayına ara verirken, eğlence kanalları da normal yayınlarına devam etti. Bazı haber kanalları teknik nedenlerden dolayı yayın yapamadıklarını ve programların yakında geri döneceğini bildiren bir mesaj yayınladı.
PROTESTOLARIN SİYASİ BOYUTU
Cuma günü ülkede haftalık resmi tatil olması nedeniyle başkent Dakka'da sokaklar boştu. Merkez Bankası, Başbakanlık ve Bangladeş Polisinin resmi web siteleri “R3 DİRENCİ” Kendilerini çağıran bir grup tarafından hacklendi. “Öğrenci öldürmeyi bırakın” Mesaj parlak kırmızı harflerle yazılmıştı ve “Bu artık bir protesto değil, bu bir savaş” Söylendi.
Protestocular, devletin kamu işlerinin yüzde 30'unu 1971'de Pakistan'dan bağımsızlık için savaşanların ailelerine ayırma uygulamasına son verilmesi çağrısında bulunuyor. Hasina hükümeti bu kota sistemini 2018'de kaldırdı, ancak Yüksek Mahkeme geçen ay yeniden uygulamaya koydu. Hükümet karara itiraz etti ve Yüksek Mahkeme, hükümetin itirazının 7 Ağustos'ta dinlenmesine kadar Yüksek Mahkeme kararını kaldırdı.
Hükümet perşembe günü protestocularla görüşmeye istekli olduğunu açıklamıştı ancak göstericiler “Müzakere ve ateş açma aynı anda olamaz” Reddetti. Bu hafta polisin protestocuları göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak dağıtmaya çalışması sırasında yüzlerce kişi yaralandı.
Bangladeş, Rusya-Ukrayna savaşının yansımalarından büyük ölçüde etkilendi ve Ocak 2023'te Uluslararası Para Fonu'Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 4,7 milyar dolarlık kurtarma paketi aldı. IMF, Bangladeş'in toparlanma programının ikinci incelemesini bu yılın Haziran ayında tamamlayarak ülkeye ekonomik destek için yaklaşık 928 milyon dolar ve iklim değişikliğiyle mücadele için yaklaşık 220 milyon dolar tutarında kredi sağladı.