'Bir Tasarım Sorunu' son baskısını yaptı – Son Dakika Kültür Sanat Haberleri
ArcheThink'in kurucusu olduğu ve tasarım tutkunlarını bir araya getirerek ilham veren hikayelerle buluşturan “A Design Problem”, bu sezon beşinci ve son edisyonunu Zorlu PSM Sky Lounge'da gerçekleştirdi. Dünyaca ünlü tasarım vizyonerlerinden endüstriyel tasarımcı ve kullanıcı deneyimi tasarımcısı Mehmet Mehmetalioğlu, mimar Tuğçe Rizeli ve mimar Koray Duman'ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte; Konuşmacılar insanlar, mekan ve duygular arasında köprü kuran projeleri öne çıkarıyor.
Seçilen bir projeye ve her etkinlikte karşılaşılan soruna yaratıcı çözümler bulan tasarımcıların hikayelerine odaklanan “Bir Tasarım Sorunu”, son edisyonunda üç tasarımcıyı ağırladı. Moderatörlüğünü ArcheThink kurucusu Selin Uysal'ın yaptığı “Tasarımla Buluşmak” temalı etkinlikte, “Sevdiklerine Açılan Kapı” başlıklı sunumlarıyla konuşmacı olarak yer alan tasarımcı Mehmet Mehmetalioğlu, mimar Tuğçe Rizeli Bilgi ise sunumlarıyla konuşmacı olarak yer aldı. “Algı Oyunu” başlıklı ve mimar Koray Duman “Yerine Ulaşmak” başlıklı sunumlarıyla katılımcılarla paylaştı seçtikleri projelerde karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yol açan özgün çözümler.
'MOBİLYA YALNIZLIK HİSSİNİ ORTADAN KALDIRABİLİR Mİ?'
Etkinliğin ilk sunumunu yapan Mehmet Mehmetalioğlu, “Sevdiklerinize Açılan Kapı” başlıklı konuşmasında; Yurt dışında yalnız yaşayan insanların günlük yaşamlarında sevdiklerinden uzak kalmanın yarattığı duygusal izolasyona değindi. Bireyler, özellikle eve girdiklerinde
Yalnızlık duygusunun yoğunlaştığını ve bu durumun psikolojik etkileri olabileceğini belirten Mehmetalioğlu, bu sorunu çözmeye karar verdiği projesinin detaylarını paylaştı. “Bir mobilya yalnızlık hissini hafifletebilir mi?” sorusunu yanıtladı.

ESTETİK KESİKLİK VE MEKANIN BÜTÜNLÜĞÜ
Etkinliğin ikinci konuşmasını Mimar Tuğçe Rizeli Bilgi yaptı: “Algı Oyunu” Sunumunda mekanlarda iç ve dış tasarım arasındaki boşluğu doldurma sorununu tartıştı. Restoranlar ve sosyal mekanlarda iç ve dış alanlar arasındaki estetik kopukluğun kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediğini belirten Bilgi, şunları söyledi: “Mekanda doğru hikayeyi deneyimleyebildiğimizde istediğimiz atmosferi yaratabiliriz.” dedi.
MOMA MÜZESİ'NDE BİR TÜRK MİMAR PS1
Etkinliğin son konuşmacısı Mimar Koray Duman, “Uzaya Ulaşmak” başlıklı sunumuyla New York'taki MoMA PS1 müzesinde erişilebilirlik sorununu ve çözüm yaklaşımını anlattı. MoMA PS1 müzesi, topluma karşı mimari olarak yalıtılmış bir tutum sergiliyor ve
Müzenin giriş alanlarının yeterince davetkar olmaması nedeniyle ziyaretçilerin içeri girmekten çekindiğini belirten Duman, şunları söyledi: “PS1 mimari açıdan oldukça izole bir yapıydı. Bu nedenle müzenin erişilebilirliğini arttırmak için beton duvarlar açıklıklarla yeniden inşa edildi.
biz tasarladık. Müze avlusunu yeşillik ve oturma alanlarıyla donatarak sosyal bir ortam oluşturduk. Ayrıca müzenin kitabevi ve kafesini birleştirerek çok amaçlı bir alan sunduk. Bu çözüm müzeyi hem sanatseverler hem de mahalle sakinleri için ulaşılabilir ve kullanılabilir hale getiriyor.
“Sıcak bir yer haline getirdi.” dedi.