Cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedildi

0

Bakan Bolat, sosyal medya paylaşımında mayıs ayı ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi.

Bakan Bolat, yıllıklandırılmış cari açığın geçtiğimiz yıl 31,8 milyar dolar azaldığını belirterek, 2024 yılı mayıs ayında cari açığın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 84,1 azalarak 1,2 milyar dolara ulaştığını vurguladı.

Bolat, Ocak-Mayıs döneminde cari açığın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 oranında azalarak 17,6 milyar dolara ulaştığını söyledi. milyar dolar, bir yıl sonra 31 milyar dolara ulaşacak.” “Mayıs 2024'te 0,8 milyar dolar azalarak 25,2 milyar dolara geriledi.” dedi.

Bolat, aynı dönemde yıllıklandırılmış dış ticaret açığının 35,1 milyar dolar azaldığını, dolayısıyla dış ticarette uygulanan politikaların etkisiyle yıllıklandırılmış cari açığın Mayıs 2023'e göre yüzde 55,8 oranında azaldığını söyledi.

Bolat, ihracatın 2024 yılı mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2,3 artarak 260 milyar dolara ulaştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Aynı ayda ithalatımız yıllık %7,8 düşüşle 347,1 milyar dolara geriledi. Yıllık dış ticaret açığımız ise %28,7 azalarak 87,1 milyar dolara gerilerken, ihracatın ithalata oranı ise 7,4 puan artarak %74,9 oldu. Dış ticaret açığına hizmet ihracatımızda artış eşlik ederken, seyahatler dahil 105 milyar dolar ile rekorunu yenileyen tedbir, 51,1 milyar dolara yükselirken, cari açıkta da önemli bir düşüş kaydedildi.”

“Dış ticaret dengesinde olumlu gelişmeler…”

Bolat, mayıs ayında mal ihracatının yüzde 16 artışla 24,1 milyar dolara çıkarak “rekor” seviyeye ulaştığını, mal ithalatının ise yüzde 10,4 düşüşle 6 milyar dolara gerilediğini söyledi.

Mal ticaretindeki bu iyileşmenin hizmet ihracatının artmasına katkı sağladığını ve cari açığın önemli ölçüde azalmasına neden olduğunu belirten Bolat, şöyle konuştu:

“Haziran ayında Kurban Bayramı ve tatil nedeniyle cari açıkta geçici bir artış beklense de yıl sonunda cari açığın Orta Vadeli Program hedefinin (34,7 milyar dolar) altında olmasını bekliyoruz. Dış ticaret dengesinde yaşanan olumlu gelişmeler, ekonomik büyümeyi daha dengeli bir yapıya kavuştururken, cari işlemler hesabındaki iyileşmeyle birlikte makroekonomik istikrarı güçlendiriyor. İhracattaki artış eğiliminin 2024 yılında da ithalattaki azalmanın devam etmesi bekleniyor. Ticaret Bakanlığı, dış ticaretin cari dengeye ve ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlayacağını “Ortak çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom