Filistin, Birleşmiş Milletler’e tam üyelik için tekrar başvuruda bulundu

0

Filistin, 1947'de planlanan iki devletli çözümün henüz gerçekleşmemesi ve 1967 sınırlarına dayalı olarak tanınmak istemesi nedeniyle uluslararası tanınmayı beklemektedir.Filistin'in BM'ye tam üyeliği BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu'nun onayını gerektirmektedir ancak ABD'nin veto yetkisi nedeniyle zor görünüyor.

REKLAM

Filistin bir kez daha Birleşmiş Milletler'e tam üyelik başvurusunda bulundu.

Filistin'in daimi gözlemcisi Büyükelçi Riyad Mansour, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e ülkesinin tam üyeliğine ilişkin yeni bir mektup gönderdi.

2012 yılından bu yana Birleşmiş Milletler'de gözlemci statüsünde bulunan Filistin yönetimi, yıllardır Filistin devletinin tanınması anlamına gelecek tam üyelik için baskı yapıyor.

Büyükelçi Mansur, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e “2011 yılında yapılan başvurunun Filistin liderliğinin talimatı üzerine yeniden değerlendirilmesini talep eden” bir mektup gönderdi.

Guterres'e hitaben yazdığı mektupta Mansur şunları söyledi: “23 Eylül 2011 tarihli belgede yer alan Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletler'e üye olma talebi ve Filistin liderliğinin talimatıyla ilgili olarak, şunu sormaktan onur duyuyorum.” Bu talebin yeniden değerlendirilmesini talep ediyorum.” -Nisan ayında Güvenlik Konseyi tarafından değerlendirildi.” ifadesine yer verildi.

Mansour, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları göz önüne alındığında, BM üyeliğinin Filistinliler için bir öncelik olduğu konusunu son aylarda defalarca dile getirdi.

Büyükelçi Riyad Mansur Şubat ayında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “1947 yılında Filistin'de iki devlet kurulmasına karar veren uluslararası toplumdur. Filistin devletini kabul ederek bu çalışmayı Filistin halkıyla birlikte tamamlamak uluslararası toplumun görevidir. Üye olarak.” diyerek, uluslararası topluma geçmişe ilişkin verilen sözleri yerine getirme çağrısında bulundu.

Talep BM Güvenlik Konseyi üyelerine manuel olarak iletilirken, Filistinliler mektubun bu ay (Nisan) gözden geçirilmesini talep etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığını yürüten Malta, Mansur'un mektubunun “alındığını ve Konsey üyelerine dağıtıldığını” söyledi.

Büyükelçi Riyad Mansur, Gazze'deki duruma ilişkin 18 Nisan BM Güvenlik Konseyi toplantısını hatırlattı ve Konseyin Nisan ayında harekete geçmesi yönündeki umudunu dile getirdi.

Öte yandan Arap Birliği, İslam Konferansı Örgütü ve Bağlantısızlar Hareketi Salı günü Guterres'e Filistinlilerin talebini destekleyen bir mektup gönderdi.

Bu ülkelerin listesini içeren ortak mektupta şu ifadeler yer alıyor: “Bugüne kadar 140 üye devletin Filistin Devleti'ni tanıdığına dikkatinizi çekmek istiyoruz.”

Filistin'in BM'deki statüsü

BM üyesi olmayan Filistin, 193 üyeli örgütte “üye olmayan gözlemci devlet” statüsünde bulunuyor.

2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'in statüsünü “gözlemci örgüt”ten “üye olmayan gözlemci devlet”e yükseltti.

Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üye olabilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin onayı gerekiyor ve ardından BM Genel Kurulu'nda oylama yapılıyor.

ABD veto edecek mi?

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 2011 yılında yaptığı talep hiçbir zaman Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sunulmadı ve Genel Kurul, Kasım 2012'de Filistinlilere gözlemci statüsü verilmesi yönünde oy kullandı.

Birleşmiş Milletler'e üye olmak için yapılan herhangi bir başvurunun önce Konsey tarafından önerilmesi ve ardından Genel Kurul'da üçte iki çoğunlukla onaylanması gerekir.

REKLAM

Gözlemciler, İsrail'in en güçlü destekçisi ve müttefiki ABD'nin Güvenlik Konseyi'ndeki veto yetkisini kullanarak Filistin'in talebini reddedebilmesi nedeniyle Filistin'in üyelik talebinin Genel Kurul'a ulaşmasının pek mümkün olmadığına inanıyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin onayını alabilmek için Filistinlilerin 15 üyeden dokuzunun oyunu alması ve beş daimi üyenin (İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve ABD) hiçbirinden veto hakkı olmaması gerekiyor.

İsrail iki devletli çözümü açıkça reddediyor ve Şubat ayında İsrail parlamentosu ezici bir çoğunlukla Filistin devletinin tek taraflı tanınmasına karşı oy kullandı.

İngiltere, Fransa ve İspanya gibi bazı Avrupa ülkeleri Filistin'i devlet olarak tanıma olasılığını gündeme getiriyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron böyle bir adımın artık “tabu” olmadığını söyledi.

REKLAM

Fransa tarafından hazırlanan ve şu anda müzakerelerin ilk aşamalarında olan yeni bir Güvenlik Konseyi karar taslağı, “Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletler'in tam üyesi olarak kabul edilmesi niyetini” gündeme getiriyor.

Kasım 1947'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'deki İngiliz mandasını biri Yahudi, diğeri Arap olmak üzere iki devlete bölmeye karar verdi.

14 Mayıs 1948'de yalnızca İsrail kuruldu.

Ancak Filistin o günden bu yana tanınmayı bekliyor.

Ayrıca Filistin, 1967 sınırlarına göre uluslararası tanınma istiyor.Bu sınırlar arasında Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs yer alıyor.

REKLAM
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

gaziantep escort