Keratin İçeren Besinler Nelerdir? Keratini En Yüksek Gıdalar…
Hangi gıdalar keratin içerir?
Yumurta: Keratin üretiminde önemli rol oynayan yumurta, biyotin açısından zengin bir besindir. Aynı zamanda protein kaynağıdır ve keratin de protein olduğundan vücuttaki üretimini destekler.
Somon: Önemli bir biyotin ve protein kaynağı olan somon aynı zamanda çinko da içermektedir. Somonda bulunan Omega-3 yağ asitleri saç ve tırnakları da güçlendirir.
Tatlı patates: Ülkemizde yeterince tüketilmese de A vitamini açısından zengin olan tatlı patates, keratin üretimini artıran besinler arasındadır. Orta boy tatlı patates yemek, günlük olarak ihtiyaç duyulan yeterli A vitaminini almanızı sağlar.
Soğan: C vitamini, çinko ve N-asetilsistein içeren soğan, keratin üretimini destekleyen ve sık tüketilmesi önerilen bir besindir.
Keratin açısından zengin besinler…
Keratin doğrudan besinlerde bulunmaz ancak bazı besinlerle arttırılması mümkündür. Keratin artırmak için biyotin, C vitamini, A vitamini ve çinko açısından zengin besinler tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Vücuttaki keratini artırmak için yumurta, tatlı patates, soğan, somon, mango, havuç ve sarımsak tüketmeniz gerekir. Keratin takviyesi genel olarak tırnakların sağlıklı uzamasını, saçların güçlenmesini ve cilt dokusunun iyileşmesini sağlar.
Keratin nedir?
Keratin, insan vücudundaki epitel hücrelerinin yapısını oluşturan proteinlere verilen isimdir. Protein keratin saç, tırnak ve cilt dokularının oluşumuna yardımcı olur. Ek olarak keratin iç organların astarını oluşturur. Keratin, yaraların iyileşmesine, saç ve tırnakların sağlıklı kalmasına yardımcı olan, cildi destekleyen bir proteindir.
Vücutta doğal olarak üretilen bir proteindir ancak yaşlandıkça protein üretimi azalır. Bu nedenle keratin üretimini desteklemek için beslenme programınıza keratinden zengin besinler eklemeniz gerekebilir.
Besinlerde doğal olarak bulunmayan keratini arttırmak için keratini artıran biotin, C vitamini, çinko ve A vitaminini artırmanız gerekir. Bu vitaminleri besinlerden doğal olarak alarak vücudunuzdaki keratin üretimini destekleyebilirsiniz.
Keratin eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Vücuttaki keratin seviyesinin azalması bazı semptomlara neden olur ve bu şekilde keratin eksikliğini tespit etmek mümkündür. Keratin seviyenizi kan testleri ve vitamin testleri ile de kontrol edebilirsiniz. Keratin eksikliğinin belirtileri arasında egzersiz yapmada zorluk, kas zayıflığı, kas ağrısı ve yorgunluk yer alır.
Keratin eksikliği beslenme sorunlarından kaynaklanıyorsa saç dökülmesi ve baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Düşük keratin seviyeleri karaciğer hastalığından kaynaklanıyorsa bulantı, karın ağrısı, yorgunluk ve sarılık da ortaya çıkabilir.
Ek takviyeler alarak veya keratin içeren gıdalar tüketerek keratin eksikliğini artırabilirsiniz. Somon, yumurta, soğan, sarımsak ve tatlı patates keratinin artmasına yardımcı olan besinlerdir.