Köyün geçim kaynağı! Doğadan toplayıp yurtdışına gönderiyorlar… – Son Dakika Yaşam Haberleri

0

Çiçek ve süs bitkileri sektörünün ana üretim merkezlerinden Bayındır'da 300 civarında nüfusa sahip olan Turan kırsal ilçesinin sakinlerinin büyük bir kısmı bahar aylarında dağlara gidiyor.

Köylüler, pamuk otu, kurt otu, solucan otu, kuş dili, şemsiye otu, altın otu, aşk otu, bulgur otu, kendi otu, papatya, pampa otu, buğday, yulaf, kuş otu, keten ve lavanta gibi 30'dan fazla bitki topladı. doğada bulamadıkları otları da bahçelerinde üretiyorlar.

Evlerin önlerinde dezenfekte edilip kurutulan bitkiler, yaprakların ve tohumların düşmesini önlemek için belirli işlemlerden geçirilip kazanlarda parlak renklere boyanıyor. Özellikle iç mekan tasarımında aksesuar malzemesi olarak oldukça aranan bu ürünler, paketlenerek sipariş alınan alıcılara gönderilmektedir.

Geçmişte hobi amaçlı inşa edilen ve her geçen yıl talebin artmasıyla birlikte yerel halk için gelir kaynağı haline gelen bu sektörün, kırsal mahallelere de ters göçün başladığı belirtiliyor.

Tarihi Kemeraltı çarşısında çiçekçi dükkanı işletirken aldığı siparişlerle bu işi köyüne getiren ve 30 yılda bu işin sanayiye dönüşmesinde önemli rol oynayan Rehber Şevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sezonun heyecanını yaşıyor.

Şevik, doğa çiçek açtığında tüm köylülerin bitki toplamaya çıktığını, tohum ekerek üretilen bitkilerin bahçelerden toplandığını, boya yapanların bu bitkileri diğer köylülerden satın aldığını anlattı.

1995 yılında başlayan bu işin giderek büyüdüğünü belirten Şevik, şöyle konuştu: “Köyde ek gelir değil asıl iş herkesin yüzde 100 beklediği bir iş haline geldi diyebilirim. Köydeki evleri gezerseniz bazı kadınlar saksılarına sardunya bile koyarlar.” “Bizi bu çiçekleri ekerken görüyorsunuz.” dedi.

Zamanla farklı boyama ve süsleme yöntemleri kullandıklarını, çimi dayanıklı hale getirmek için denemeler yaptıklarını ve her geçen gün daha kaliteli ürünler üretmeye başladıklarını belirten Şevik, bu ürünleri genellikle dış pazara gönderdiklerini anlattı.

“ZAMANLA HOLLANDA'NIN TEDARİK MERKEZİ OLABİLİRİZ”

Bu bitkileri dünyada çiçekçiliğin merkezi olan Hollanda'ya boyasız olarak gönderdiklerine dikkat çeken Şevik, şöyle konuştu:

Tabii ki Hollanda'ya veriyoruz çünkü kendileri boyuyorlar, çünkü boyalı ürünün ihracatında zorluk çıkarıyorlar. Şu ana kadar Hollanda, Polonya, İtalya ve Almanya’ya ihracat yaptık. “Dubai, Libya ve Irak'a da küçük paketler halinde ürünler gönderdik.”

Ürünleri daha fazla ülkeye göndermek istediklerini ancak tanıtım ve pazarlama için alıcı ülkelere gidemediklerini, vizelerde sorun yaşadıklarını söyleyen Şevik, uluslararası fuarlara katılım konusunda da destek istediklerini kaydetti.

Hollandalı firmalarla doğrudan temas kurmak istediklerini belirten Şevik, şöyle konuştu: “Sorunları aşarsak çok daha iyi bir duruma geliriz. Zamanla Hollanda'nın tedarik merkezi haline gelebiliriz. Bizim koyacağımız bir ürün yok.” Burada doğada yetişmeyin. Hollanda'da yetişen ürünleri burada doğadan topluyoruz.” “Yaptığımız çalışmalarla bu ürünleri kontrollü bir şekilde yetiştirebiliyoruz.” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

gaziantep escort