Savunma ve havacılıktan 2023’te ihracat rekoru
Türk savunma ve havacılık sanayisinin son yıllardaki gelişimi, birçok alandaki platform, sistem ve yeteneklerin dış pazarlarda da ilgi görmesini sağlıyor. Bu durum sektörün ihracat performansının son yıllarda istikrarlı bir şekilde artmasına katkı sağlıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, geçen yıl ihracat rekorunu 4,4 milyar dolara çıkaran sektör, bu yılın kasım ayında 4,8 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attı. 2023 yılının tamamında 5,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan savunma ve havacılık sanayisi, bu yıl ikinci rekorunu kaydederek ihracatını daha da artırdı.
Sektör geçen yıl ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 27 civarında artırdı.
Sektörün ihracat hedefi geçen yıl 6 milyar dolar olarak açıklanmıştı.
Türk savunma sanayisi, özellikle insansız hava araçları, zırhlı araçlar, deniz platformları, mühimmat ve silah sistemleri gibi ürünlerde yıl boyunca ihracatta öne çıktı. Sektör, ihracatçı ülkelerdeki varlığını güçlendirerek bu yıl yeni müşteriler de kazandı.
Türkiye, 170’e yakın ülkeye 230’dan fazla savunma sanayi ürünü ihraç ediyor. Havacılık sektörü aynı zamanda dünyanın büyük platform üreticilerine uçak yapıları, ekipmanları, bakım ve onarım hizmetleri de ihraç ediyor.
Tarihi ihracat başarısı ve ilk kez ihraç edilen ürünler
İnsansız hava aracı üreticisi Baykar, geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan’da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracat sözleşmesini imzaladı.
Ülkenin İHA’larına güç veren askeri turbo dizel motor olan PD170, ilk ihracat başarısını geçen yıl elde etti.
Bayraktar AKINCI, Türk savunma sanayisinin ihraç ettiği insansız hava araçları arasına katıldı. Yıl içinde anlaşma imzalanan ülke sayısı 8’e ulaştı.
BAHA insansız hava aracının ilk ihracatı Afrika’ya gerçekleşti. Türk savunma sanayii kapsamında geliştirilen insansız hava keşif aracı TOGAN, ilk ihracatını Afrika’ya gerçekleştirdi. ALPAGU insansız hava aracının milli grev için ilk tercihi yurt dışı müşterisi oldu.
Sektör, geçtiğimiz yıl tank sistemleri alanında ilk kez uluslararası seri üretim sözleşmesi imzaladı. Hava savunma sistemlerinin hem kara hem de deniz versiyonları için ihracat sözleşmeleri imzalandı.
HAKİM hava komuta kontrol sisteminin ilk yurt dışı teslimatı yapıldı. İlk yazılım tabanlı milli deniz telsizi ihracatı yapıldı.
Bayraktar TB2, Bayraktar AKINCI ve CATS kameralarının ihraç edildiği ülke sayısı 10’u aştı. “DIAMOND ekranın” ilk ihracatı, ATAK helikopterinin kokpitine entegre edilerek gerçekleştirildi.