TMO’dan rekor alım – Son Dakika Haberleri
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, ülke genelinde hasat sezonunun yarısının tamamlandığını söyledi.
Alım kampanyasının yoğun olduğu günlerde Konya’ya gelip yerinde incelemelerde bulunduğunu anlatan Güldal, “2023 yılı bereketli, hasatlarla birlikte TMO tarihinin en yüksek alım dönemini yaşıyor. Türkiye’de TMO depolarına günde 200 bin tonun üzerinde ürün koyabiliyoruz. Konya’ya baktığımızda günde 50 bin ton civarında. Türkiye toplamının 4’te 1’ini Konya’dan alıyoruz. Konya’dan alım yapıyoruz” dedi.
Son yıllarda günlük maksimum 110-120 bin ton alım yapıldığını vurgulayan Güldal, “Geçen gün 212 bin tonluk rekor bir ürün alımı gerçekleştirdik. TMO tüm Türkiye’de 4 milyon 450 bin ton ürünü hasat başlangıcından bu yana alarak depolarına koydu. Ayrıca üreticinin 4 milyon 800 bin tonluk rekoltesi de satış randevu sistemine tanımlı. 335 bin üretici 4’e randevu verdi. .8 milyon ton ürün değerlendirmesi.”
“TMO’ya yaklaşık 10 milyon ton ürün gelebileceğini düşünüyoruz”
Tarihlendirme sistemini sürekli genişlettiklerini belirten Güldal, şunları söyledi:
“Depolarımızı ekledikçe açık istif alanlarımızı belirliyoruz, yeni randevular oluşturuyoruz ve kampanyamızı genişletiyoruz. Tabii bu ileriki tarihlere ve haftalara da uzanıyor ama depomuz dolu olduğu veya gelemeyeceği için asla bir sorun olmayacak. Üreticimiz ürünlerini teslim edebilecek. Bu noktada onların endişelenmesine gerek yok. 10 milyon tonluk depolama. Hızla 3 milyon tona çıkarma kabiliyetine sahibiz.”
“TMO üzerindeki alım baskısı biraz azalacak”
Son bir haftadır piyasalarda hububat fiyatlarının arttığına dikkati çeken Güldal, “Artık tüccar, tüccar ve sanayici, ürünleri borsalardan ve üreticilerden yoğun bir şekilde almaya başladı. Önümüzdeki günlerde bu süreç daha da artacak. Özel sektör alımının biraz daha artmasıyla TMO üzerindeki alım baskısının biraz daha hafifleyeceğini düşünüyorum.”
Kurban Bayramı’nın 2. gününden itibaren hafta sonu tatili olmadan çalıştığını söyleyen Güldal, “TMO personeli çok ciddi bir performansla saha alışverişi yapıyor. Günlük 14-15 saat mesai ile çalışıyorlar. Üreticilerimizin ürünlerinin karşılanması ve alışverişinin sağlanması için çaba harcıyoruz.”