Vakalarda şaşırtan artış! ‘Yeni tanımlanan 1-2 tip var’ Gençlerde de görülmeye başladı! Tedavi edilmezse yıllarca devam ediyor
Mantar enfeksiyonu ciltte, saçta, ayaklarda, tırnaklarda ve genital bölgede oluşsa da türüne göre kaşıntı, kabuklanma, kırmızı döküntüler gibi birçok belirtiyle ortaya çıkabilir. Uzmanlar, hastalığın nemli ve sıcak çevresel faktörler, hijyen eksikliği gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkabileceğini söylerken, İstanbul-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Son zamanlarda mantar enfeksiyonu vakalarında artış var. Profesör. Dr. Engin, geçmişte yaşlılarda görülen mantarların gençlerde de bulunduğunu ve bazı durumlarda direnç oluştuğunu belirterek uyarıda bulundu.
“MANTAR ENFEKSİYONLARINDA VE TEDAVİLERE DİRENÇ ARTIŞI VAR”
Mantar enfeksiyonları hakkında bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Prof., artış yaşandığını söyledi. Burhan Engin, “Mantar enfeksiyonu, ciltte yüzeysel olarak ortaya çıkan, kepeğin neden olduğu kırmızı döküntülere verdiğimiz isimdir, vücudun herhangi bir yerini etkileyebilir, saçta, ciltte, gövdede olabilir. Ayaklarda görülebildiği gibi genital bölgeyi de etkileyebilirler, örneğin ayak mikozları ciltte de sıklıkla gördüğümüz bir patolojidir, özellikle ayaklarda yerleşen mantarlarda son zamanlarda artış olduğunu söyleyebiliriz. gövdede, genital bölgede ve kasıkta.
Üstelik gelen vaka ve hasta sayısı da yüksek. Son zamanlarda tanımlanmış 1-2 türü var, biraz artış buna bağlı olabilir, bu hem yurt dışında hem de Amerika'da tespit edilmiştir. Örneğin; Son zamanlarda indotineae dediğimiz bir tür tanımlandı. Ayrıca mevcut mantarların mevcut tedavilere dirençli olduğu da söyleniyor çünkü hastalar geldiğinde aslında lokal tedaviler, topikal veya ağızdan alınan ilaçlar uygulandıktan sonra geliyorlar. Bu ilaçlara karşı direnç oluştuğunu söyleyebiliriz. Daha çok döküntüyle geliyorlar, mantardaki o döküntüyü görüyoruz.
Vücutta kızarıklık, bazen hafif kepek, hafif sulu ve yuvarlak, vücudun farklı yerlerinde lezyonlar oluşturan durumlardır. Bunlar genital bölgede, alt ekstremite dediğimiz bacak bölgesinde ve gövdede meydana gelebilir. Özellikle nemli, terli, kapalı alanlarda görüyoruz. Örneğin cildinin özellikle nemli kalan bölgelerini seviyor; Ayağa konulduğunda parmak aralarını görürüz çünkü orası kapalı ve nemli görülür. “Bunu kasıkta görüyoruz ve son zamanlarda gövdede, özellikle gövde nemine bağlı olarak kalıcı lezyonlar görebiliyoruz” dedi.
“KEPEK, KIZILLIK, PORORİ VE EGZAMA İLE KARIŞTIRILABİLİR”
Sözlerine devam eden Prof. Engin, “Yüzeysel mantar enfeksiyonlarından bahsediyoruz, derin mantar enfeksiyonlarının da çeşitleri var. Yüzeysel mantar enfeksiyonlarında artış var, derin olanları daha özel bir grup. Daha çok insanlarda görüyoruz. Bağışıklık sisteminin baskılandığı ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı şu anda toplumda normal bağışıklık sistemine sahip insanlar görüyoruz.” Ancak en yaygın olanı yüzeysel mantar enfeksiyonlarıdır. Mantar enfeksiyonunun doğrudan gıdayla ilgisi yoktur. Tabii burada bazı faktörler önemli. Ayak mantarı söz konusu olduğunda. oluştuğunda tedavisi ihmal edilmektedir. Tırnaklarda mantar oluşabilir, uzun süre kalınlaşma ve renk değişikliği meydana gelebilir.
Örneğin; Eskiden tırnak mantarını ileri yaşlarda görürdük ama günümüzde gençlerde de görmeye başladık. Kesinlikle uygun şekilde tedavi edilmeleri gerekir çünkü tedavi edilmezse yıllarca devam edebilir ve başka bölgelerdeki mantarların gelişimini de etkileyebilir. Sadece mantarı tedavi etmek değil, aynı zamanda çevresini de tedavi etmek gerekir. Artan nem, sıcaklık ve maserasyon önemlidir ve bu faktörlerin ortadan kaldırılması mantar enfeksiyonunu ortadan kaldırmak için önemlidir. Gövde ve genital bölgede dirençli mantarlarda artış olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar kullanılan ilaçlara biraz dirençli görünüyor çünkü hastalar bize geldiğinde çok fazla ilaç kullanmış oluyorlar.
Kepek ve kızarıklık sedef hastalığı ve egzama ile karıştırılabilir ve bazı kişilerde biyopsi bile yapılabilmektedir. Çoğunlukla bir çubuk alıp o çubukta mantar enfeksiyonu olup olmadığını kontrol ediyoruz. Burada ağırlıklı olarak ayırıcı tanı amaçlı sürüntü alıyoruz, fakültede bunu çok iyi yapıyoruz. Mantarlar için aile tedavisi önemlidir çünkü bir aile üyesinde meydana geldiğinde kolaylıkla diğerlerine bulaşabilir ve ikinci olarak ciltteki ortam önemlidir.
Özel ilaçlar kullanmaları gerekiyor. Sorun çok fazla gecikmeden devam ediyorsa, mikrobiyoloji ile koordineli olarak biraz daha büyük ünitelerde mantarın tipinin belirlenerek uygun ilacın temin edilmesi uygun olacaktır. Yayılabilir, vücuda yayılabilir ve elbette hastayı çok rahatsız edebilir ve kaşındırabilir. Hastanın görsel görünümünü önemli ölçüde etkiler ve aile bireylerine de bulaşabilir; Hastalar bundan çok etkileniyor” dedi (İHA).