Yapay tatlandırıcı tehlikesi! Bilim insanları ortaya koydu: Kalp krizi ve felce neden olabilir
Bilim insanları, 'ksilitol' adı verilen düşük kalorili yapay tatlandırıcının kalp krizi ve felce neden olabileceğini ortaya çıkardı. “Avrupa Kalp Dergisi”nde yayınlanan araştırmaya göre araştırmacılar, 2004-2011 yılları arasında kalp hastalığı nedeniyle tedavi gören hastalardan alınan 1.157 kan örneğini ve kalp hastalığı açısından yüksek risk taşıyan 2.100 kişiden alınan kan örneklerini inceledi.
Ksilitol çikolatalarda, şekerlemelerde, nane şekerlerinde, diyabet dostu gıdalarda ve sakız başta olmak üzere ağız bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir içeriktir.
Araştırmacılar, sakız ve diş macunu gibi birçok üründe kullanılan yapay tatlandırıcı ksilitolün kanın daha kolay pıhtılaşmasını sağlayabildiğini belirledi. Pıhtıların kalbe ulaştığında kalp krizine, beyne ulaştığında ise felce neden olabileceğini belirlediler.
Araştırma grubundan Dr. Stanley Hazen, CNN'e yaptığı açıklamada, ksilitolün obezite ve diyabet gibi hastalıkları olan kişilere alternatif tatlandırıcı olarak verildiğine dikkat çekerek, bunun ölümcül sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
Ksilitol üzerinde yapılan araştırma sonuçlarının eritritol ile benzerliğine vurgu yapan Hazen, kalp hastalığı riski taşıyan kişilerin kanında yüksek düzeyde ksilitol bulunmasının bu hastalıklara yakalanma riskini iki katına çıkardığına dikkat çekti.
Şekerin glikoz seviyesini %10-20 oranında artırmasının normal olduğunu söyleyen Hazen, sağlıklı gönüllülere ksilitol içeren içecekler verildiğinde glikoz seviyelerinin 1000 kat arttığına dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Haziran 2023'te yapay tatlandırıcılardan biri olan aspartam'ı insanlar için “olası kanserojen” olarak sınıflandırmış ve günlük doz aşılmadığı sürece kullanımının güvenli olduğunu duyurmuştu. (AA)